Voro González: Amint csak lehet, javítanunk kell a helyzetünkön

Voro González
Voro González (forrás: Valencia TV, screenshot)

A Valencia frissen kinevezett edzője először állt a sajtó elé ebben a (számára már nem új) szerepben. Az esemény pedig nem volt más, mint a Real Madrid elleni bajnoki összecsapást megelőző edzői sajtótájékoztató.

A keret állapota:

„Justin Kluivert, Nico, Jaume Domènech és Thierry nem lesznek bevethetők.”

Visszatérés a padra:

„Sajnos ez nem egy ismeretlen helyzet. A szokásos felelősséggel kezelem. Ez a poszt kemény munkát és felelősséget követel meg a Valencia edzőjétől, amint csak lehet, javítanunk kell a helyzeten és a csapatot ki kell billentenünk ebből az veszélyes helyzetből.”

Edzőváltás:

„Minden helyzet teljesítményfüggő. Mindenek előtt a világbajnokság után a csapat közel állt ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el, de a dolgok másként alakultak. Jól harcoltunk bizonyos meccseken, de az eredmények olyanok voltak amilyenek, a klub pedig már elmagyarázta a helyzetet, így ez már nem fontos.”

„A klub elmondta, hogy hisznek abban, hogy meg tudom változtatni a dolgokat, hiszen mindig felelősséggel lépek előre, tudva azt, hogy javulnunk kell. Tudom, hogy a csapat képes jól harcolni, hogy olyan eredményeket érjen el, amelyek segítségével feljebb kapaszkodhat a tabellán.”

A klub modellje:

„Nem ismerem az elmúlt évek változásainak részleteit. Az én pozíciómból úgy tűnik, hogy minden döntésnek megvan az oka. Én azért vagyok itt, hogy segítsem a klubot, bármikor. Nem az én dolgom vagy feladatom megítélni mások gondolatait vagy tetteit. Az előző idényben sok igazolásunk volt nyáron. Ezen a nyáron edző érkezett, és ismét voltak új érkezők, akik illettek egy bizonyos elképzelésbe. Nem igazán működött a dolog, ezért vagyunk most itt. A klub tavaly igazolt, én pedig úgy tudom, hogy az edzővel egyetértésben tették ezt. Volt, ami működött, volt, ami nem. Ebben az idényben is ez volt a helyzet, a csapat pedig az idény bizonyos szakaszában látványos futballt játszott, mást mint az előző évben, és ez eredményeket is hozott, de az utóbbi időben már nem.”

Instrukciók a játékosoknak:

„A tapasztalatom szerint az ilyen helyzetekben, és ebben az esetben sincs szó arról, hogy az öltöző az edző ellen van. Ez sokat segít, mivel ezen nem kell javítani. De az igaz, hogy volt két edzésünk és megnéztem az előző meccseket. Elmondtam a játékosoknak, hogy szükségünk van az erőfeszítéseikre, elkötelezettségükre a jelenlegi helyzetben, és azt is, hogy az edzői stábbal meg fogjuk nekik adni azt, ami a javuláshoz szükséges. Látva azt, hogy az edzésen jól teljesítenek, és nincs az öltözőben összeomlás, nincs kétségem afelől, hogy meglesz bennük a szükséges elkötelezettség a helyzet megfordításához.”

Felelősség:

„Nagy felelősség van a vállamon. Ha a klub úgy gondolja, hogy adhatok valamit, akkor kétségek nélkül elvállalom a feladatot. Vagyok aki vagyok. Innentől kezdve kevesebbet alszom. Ez egy olyan dolog, amivel meg kell birkóznom, és meg is fogok.”

„Nem vagyok az a tipikus edző, aki túlságosan előre tekint az időben. Ha vége a feladatomnak, akkor visszatérek a szerepemhez. Tudom, hogy azért vagyok itt, hogy addig segítsek, amíg szükség van rám. Tudom, hogy hol vagyok, azzal foglalkozom, hogy versenyképesek legyünk, jól teljesítsen a csapat, és amint lehet, megszerezzük a szükséges pontokat. Nem lesz könnyű. Nem arról van szó, hogy megjött Voro és hirtelen nyerni fogunk. Apró lépésekben kell haladnunk, meg kell próbálnunk segíteni a játékosoknak. Nem szabadna őket rivaldafényben hagyni, de fontos, hogy magabiztosak legyenek. Minden szükséges utasítást meg fogunk adni nekik, vagyis tudni fogják, hogy mikor, hogyan és miért, milyen intenzitással és milyen céllal teszik a dolgukat. Voltam már a padon nehéz szituációkban. Az első évemben játékosként a csapat a másodosztályba került. A játékosokat meg kell győzni. Ez kell az előrelépéshez.”

Edző az idény végéig?

„A klub elmondta, hogy itt leszek az idény végéig. Optimistává tesz, hogy sok meccs van hátra, az edzői stábnak és a csapatnak pedig előre kell lépnie. Így fogunk túljutni a helyzeten. Sok csapat van közel a kieséshez. Nem félünk. 20 meccs van hátra, harcolni fogunk. Ha a klub úgy gondolja, hogy szüksége van a segítésemre, akkor itt vagyok. 6 meccsre, 12 meccsre, vagy az idény végéig. De megértem, hogy ha nem jönnek az eredmények, valaki más fog érkezni. Ez minden klubnál így működik, ezzel mindenki tisztában van. Két éve négy meccsről volt szó, aztán hatról. És akkor is extrém helyzetekben voltak, olyan csapatok ellen, akik később kiestek. Aztán üresek voltak a lelátók, szurkolók sehol. Sokat szenvedtem, de ez is a munka része.”

Fiatal keret:

„A fiatal szó pejoratívnak tűnik nekem, de nagyon jó jelentése is van. Sokkal nyitottabbak az üzenetekre, profik, más dolgokat adhatnak neked. Fiatalnak lenni nem egy negatív dolog. Fiatalok, de magas szinten játszanak, úgyhogy ez nem aggaszt.”

Voro González
Voro González (forrás: Valencia TV, screenshot)

Játékstílus:

„A csapat csinált jó dolgokat, ezekre fogunk építeni. Innentől kezdve pedig a csapat célja az lesz, hogy védekezésben konzisztensebb legyen, tudjunk kapott gól nélküli meccseket hozni. Egy olyan csapat vagyunk, amely gólokat szerez, de kap is. Ebben kell javulnunk, ami fontos a növekedéshez.”

Szűk keret:

„Nem gondolom, hogy az lenne. Visszatérnek majd az olyan játékosok, mint Nico vagy Thierry. Két vagy több játékosunk van minden posztra. És vannak olyanok is, akik több poszton bevethetők. Nem aggódom emiatt.”

A stáb:

„Vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy kik segíthetnek nekünk, mivel Gattuso 8 emberrel dolgozott a stábjában, a klub pedig megengedte, hogy megtaláljam a megfelelő embereket, akik segíthetnek javulni.”

Kapcsolat Peter Limmel és Coronával:

„Üdvözöltem őket, amikor találkoztunk, ennyi. De nem gondolom, hogy szükséges lenne beszélnem Peter Limmel. Layhoonnal beszélek, ez pedig ugyanolyan. Az, hogy nem igazoltunk játékosokat, nem az én döntésem, hanem a sportvezetésé. Nemsokkal ezelőtt még más feladatom volt, hétfő délutánig nem ez volt a szerepem. Elmondták, hogy Corona megvizsgált opciókat, de ezeket nem lehetett megvalósítani.”

A szurkolók tüntetése:

„Nem én vagyok az, akinek a nem sportszakmai dolgokat véleményeznie kell. Nem tudtam a szurkolók tüntetéséről, mivel nincs időm olvasni vagy nézni a híreket. Az életem teljesen megváltozott, teljes mértékben a csapatra koncentrálok. Nem a frissen kinevezett edzőnek kell ilyen dolgokban véleményt nyilvánítania.”

Készen áll:

„A legfontosabb, hogy tudjuk, mink van. Néha nagyon jól játszottunk ebben az idényben, ezt kell kihasználnunk. Meg kell találnunk az egyensúlyt, így a csapat versenyképes lesz. Onnan, hogy folyamatosan járattuk a labdát, eljutottunk oda, hogy idegesség miatt nem járattuk azt. Meg kell találnunk az egyensúly, amelyben a csapat jól érzi magát, és a lehető legbiztosabban szerez pontokat. Ha lenne könnyebb módja, hogy pontokat szerezzünk, megtennénk. A legtöbbet kell kihoznunk a jó dolgokból, a többin pedig javítanunk kell, de ez nem jelenti azt, hogy azok olyan rosszak lennének, hiszen sok meccsen sokkal többet is elérhettünk volna. A csapat mindig versenyben volt, idegenben nem kaptunk ki egy gólnál többel. Ezek apró részletek a futballban, ám annál fontosabbak. Ezt a játékosoknak is elmondom. Bele kell tenni az extrát, ha közelebb akarsz kerülni a meccsek megnyeréséhez.”

A Real Madrid elleni mérkőzés:

„Nagyon nehéz meccs vár ránk, ami egyben nagyon látványos is, és amelyen minden futballista játszani akar. Nagyon jól harcoltunk ellenük a szuperkupán. Tudjuk, hogy milyen nehéz ellenük játszani idegenben, de nagyon elszántak vagyunk, meg akarjuk nehezíteni a dolgukat. Tudjuk, hogy kik vagyunk, de ezeken a meccseken mindenki játszani akar, mindenki előre akar lépni. Ki kell ezt használnunk, elszántan és magabiztosan kell pályára lépnünk.”

A szurkolók:

„Nagyon tisztelem a szurkolókat, nem is kérhetnénk tőlük többet. Egyértelmű számomra, hogy ugyanúgy, ahogy más nehéz szituációkban már láthattuk, mögöttünk állnak majd. De tiszteletben tartom a döntésüket. Minden alkalommal, amikor itt voltam és a csapatnak szüksége volt a támogatásukra, a szurkolók ott voltak. Különösen élénken él bennem a 2007/2008-as idény, 5 meccsel a vége előtt, amikor 1 pontra voltunk a kieséstől, otthon játszottunk az Osasuna és a Zaragoza ellen. A szurkolók segítettek, a csapat mellett álltak, ez pedig nagy lökést adott.”

„Abban a csapatban ott volt Villa, Silva, Mata, Joaquín, Marchena, Baraja, Albelda, Angulo, Vicente… Nagyszerű csapat volt, de a futball néha nehéz, és nem mindig él az a szabály, hogy ha sok pénzt költesz, akkor a csúcson leszel. Néha a futball olyan helyzetekbe sodor, amelyeket nehéz megérteni. A szurkolók tudták, hogy mit kell tenniük, én pedig biztos vagyok abban, hogy most is a csapat mellett állnak majd.”

„Nem kérhetek semmit, de az igaz, hogy látható volt a frusztráció az Athletic Club ellen, hiszen a szurkolók nagyon szerették volna, ha a csapat bejut az elődöntőbe. Logikus volt számukra, hogy megmutassák a negatív érzéseiket, ami a csapatra hatással van, és látható volt rajtuk a szorongás, az idegesség. Tisztában vagyunk azzal, hogy harcolnunk kell, én pedig remélem, hogy a szurkolók a csapat mögött állnak majd, mivel ez hazai pályán nagy lökést ad nekünk. Szeretnénk egy olyan csapattá válni, amelynek otthon nagyobb esélye van a pontszerzésre.”

Izgatottság:

„A felelősség, amely azzal jár, hogy edző vagy egy extrém helyzetben, emberileg megvisel, de megpróbálom a lehető legjobban kezelni. A klub felelős alkalmazottja vagyok, ha pedig azt mondják, hogy segíthetek, akkor még nagyobb felelősségem van. Ez nem arról szól, hogy tetszik-e vagy nem. Nem gondolkodom már ezen. Ha a klub úgy gondolja, hogy adhatok valamit, akkor ki kell állnom. Nem tesznek pisztolyt a fejemhez. Ha a klub úgy gondolja, hogy segíthetek, én itt vagyok.”

Forrás: valenciacf.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK