Összefoglaló: Real Madrid – Valencia (2-0): Győzelemmel zárult az őszi szezon

Camavinga, Asensio, Vini Jr.
Camavinga, Asensio, Vini Jr. (forrás: realmadrid.com)

Ezúttal a rendes játékidőben sikerült felülmúlni a Valenciát.

Az első félidő két legnagyobb helyzete Asensio előtt adódott. Először Luka Modrić ugratta ki nagyszerűen a spanyol támadót, akinek jobblávas lövését Giorgi Mamardashvili védeni tudta. A második próbálkozását egy látványos akció előzte meg, melynek végén Benzema sarokkal tette le lövésre a labdát, ám Asensio kapuba tartó lövését ezúttal Paulista blokkolta. 

A két helyzet közötti időszakban Samu Castillejo hátulról, nyújtott lábbal taposott Camavinga Achillesére, ám a MARCA bírói szakértője szerint piros lapot érő belépő csak egy ejnye-bejnyét ért Javier Alberolánál. 

A félidő vége előtt aztán egészen érdekes pillanatok következtek. A hosszabbítás pillanataiban Luka Modrić szögletből ívelt Rüdiger fejére egy labdát, amelyet a német a védők szorításában tökéletesen bólintott a kapuba. Az ünneplést azonban elrontotta a VAR indokolatlan közbeavatkozása, hiszen a videószobából abban az esetben jelezhetnek a játékvezetőnek, ha egyértelmű és súlyos bírói hiba történik, ennél a gólnál pedig (egészen eddig) nem történt ilyen. A játékvezető a felvételek megtekintése után úgy döntött, hogy érvényteleníti Rüdiger találatát, mivel megítélése szerint Karim Benzema szabálytalankodott a fejest egyébként csak távolról szemlélő Musával szemben. A lassítások egyértelműen igazolták, hogy semmi olyan nem történt a két fél között, ami indokolta volna a találat érvénytelenítését. Megmagyarázhatatlan játékvezetői hiba. Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy amennyiben itt szabálytalanságot láttak, úgy a futballtörténelem összes beívelés vagy szöglet után esett gólja szabálytalan volt, mert minden ilyen esetben találhatunk most kifogásolt mozdulatsorokhoz hasonlót.

A második félidőben is ugyanabban a mederben folytatódott a játék, ahogy az első játékrészben már láthattuk, vagyis a Real Madrid támadott, kereste a gólszerzés lehetőségét, miközben a Valenciának az elkövetett és jellemzően a játékvezető által figyelmen kívül hagyott szabálytalanságain kívül említésre méltó esemény momentuma nem volt.

play-sharp-fill

Nem úgy Asensiónak. Vini indult be a bal szélen, majd rosszul centerezett, ám Benzema még meg tudta menteni a labdát, amelyet visszagurított Asensiónak, a spanyol tolt rajta egyet, majd nagyjából 20 méterről, a LaLiga számítógépes elemzése szerint 1,6%-os gólszerzési eséllyel védhetetlenül lőtte a vendégek kapujába.

A második gólra nem kellett sokat várni, Benzema indította Viníciust, aki saját térfeléről indulva végigrobogott a pályán, majd ellőtte a labdát a kapus mellett a hosszúba. (A LaLiga elemzése szerint innen nagyjából 16% volt a gólszerzés esélye.) Itt meg kell jegyezni azt is, hogy a Spíler TV stúdiójában a találat utáni gólörömöt, amely egyébként Vinícius részéről a klub, a szurkolók szeretetének kifejezése már jó ideje, szánalmasnak nevezte a Barca Academy vezérigazgatója.

Nem sokkal később pedig elérkezett a mérkőzés legsportszerűtlenebb jelenete. A brazil Gabriel Paulistának elgurult a gyógyszere, és biztosan azt gondolta, hogy Vinícius alatt van, mivel úgy döntött, hogy felrúgja a brazil támadót az égbe. A labda már nem volt Vininél, honfitársa azonban egy rendkívül durva mozdulattal egész egyszerűen felrúgta, szerencsére sérülést nem okozva. A Spíler TV stúdiójában a meghívott vendég, Farkas Balázs cinikus megjegyzése szerint ez csupán félmunka volt, hiszen Vini Jr. egy igazán kemény belépő után nem állt volna fel. Kíváncsian várjuk, hogy ennek a stúdióbeszélgetésnek lesz-e bármilyen következménye a csatorna részéről.

Innentől kezdve a Madridnak adódtak még lehetőségei arra, hogy tovább növelje előnyét, többek között a sérült Benzema helyére csereként beállt Rodrygo révén, aki szabadrúgásból kapufát talált, ám végül az eredmény már nem változott, így a három pontot begyűjtve, öt ponttal a listavezető Barcelona mögött zárta az őszi idényt a Real Madrid. 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK