Egytől egyig: Real Madrid – Osasuna (1-1)

A királyi gárda a válogatott szünet után az Osasuna együttesét fogadta az új gyepszőnyeget kapott Bernabéuban. A szokásokhoz hűen ezúttal sem úszta meg a csapat több kulcsember válogatottbeli szereplésének eredményeként bekövetkezett sérülését. Lássuk a meccs alakulását!

Csapatok

Real Madrid – 4,8 (szerkesztői pontszám: 5)

Nem játszott jól a csapat, sőt… Az első és második félidőben egyaránt nem voltak felfedezhetők játékrendszerre utaló jelek, még csak finom kis elhintett morzsák sem. Zidane-féle taktika volt megfigyelhető, a csapatnak annyira nem volt elképzelése, hogy hogyan is törje a vendégek szervezett védekezését, hogy vaktában beadások sora érkezett büntetőterületen belülre, de főleg Viníciusra, hiszen Benzema a szokásosnál is kevesebb időt töltött a védők gyűrűjében. Érzésem szerint nem jött létre alapszintű kommunikáció sem a játékosok között. A középpálya az első félidőben teljes átjáróház volt, igazán nagy helyzete sem volt a csapatnak a tizenegyes szituáción és egy szép Benzema próbálkozáson kívül.  Reméljük, hogy ez csak egy szokásos válogatott szünet utáni megingás volt.

Osasuna – 6,06 (szerkesztői pontszám: 6,5)

A pamplonai alakulat viszont annál szervezettebben játszott. Felhúzták az 5-4-1-es védelmi vonalukat, aminek a gólszerző Kike García volt az éke, ő is mélyen a labda mögött védekezve. A felállásból adódóan sűrűn játszottak, kis területre szűkítve és terelve a Madrid támadásait, ezáltal folyamatosan létszámfölényt tudtak kialakítani. Okosan visszaéltek a játékvezető stílusával, sok könnyű faltot „harcoltak” ki. Labdabirtoklásban természetesen alulmaradtak, nagyrészt szándékosan adták át a kezdeményezést a hazaiaknak. Szervezett, masszív csapat benyomását keltették, nem véletlenül foglalják el a tabella hatodik helyét 13 ponttal. Úgy gondolom, hogy sok más csapatnak is borsot fognak törni az orruk alá.

Játékosok
A mérkőzés legjobbja: Antonio Rüdiger – 5,41 (szerkesztői pontszám: 7,5)

Egyrészt örülök, hogy egyre jobban játszik a csapat legújabb hátvédje, másrészt elkeserítő, hogy egy így sem túl acélos pontszámmal is könnyűszívvel ki lehet emelni. Ez persze semmit sem von le az érdemeiből. Számos tűpontos hosszú labdát varázsolt Vinícius lábára, utoljára a hátvédek esetében Ramos mutathat ilyesfajta átadásokat, amik nekem személy szerint hiányoztak. 2 felszabadítás mellett párharcai nagyrészét megnyerte, szinte átjátszhatatlan volt a 91%-os passzmutatója mellett. Viszont sokat ront az összképen, hogy a vendégek gólszerzője az ő szorításából tudott csúsztatni, ami gólt is eredményezett, de ha így folytatja, akkor Militão felkötheti azt a bizonyos nadrágot!

Andriy Lunin – 5,28 (szerkesztői pontszám: 5)

Nem sok dolga volt, azt a kevés lövést többnyire könnyedén hárította, viszont a kritikus pillanatban hibázott, ami sokba került a csapatnak. Alapvetően Courtois kiesése miatt a kezdőcsapatban találta magát, én bíztam is benne, hiszen a válogatottjában jól szerepelt, de nagyon rosszul helyezkedett Kike csúsztatásánál. Sokat kell még fejlődnie.

Dani Carvajal – 5,48 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Nem volt könnyű helyzetben Abdéval szemben, sokszor sikerült is megforgatnia a fiatal szélsőnek, de Carvajal is nyert több párharcot is. A támadásokkal jól lépett fel, több veszélyes labdát is a boxon belülre küldött, de ez a teljesítmény így is messzire elmarad a derbiéhez képest…

David Alaba – 5,87 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Nem volt ez rossz, tulajdonképpen átlagos teljesítménynek nevezném. A gólpassz az ő nevéhez fűződik, de csak egy sima passzról beszélünk. A papíron ez van, a bürokrácia mindent visz. Egyszer veszélyes helyzetben is kaphatott volna labdát, de Vini Jr. elönzőzte, valamint volt egy veszélyes szabadrúgása is. A meccset a balhátvéd pozíciójában fejezte be, ahol többet tudott a támadásokhoz hozzátenni, mint előtte Mendy, de volt és lesz ez még sokkal jobb is.

Ferland Mendy – 5,42 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Nem sok vizet zavart egy jó centerezésen és az egyre inkább alakuló Viníciusszal való játékkapcsolatán kívül. Ezúttal elmaradtak a „Zidane Mendy” momentumok, nem fűszerezte a labdakihozatalt, sokszor alibizett. Cseréje indokolt volt. 

Aurélien Tchouaméni – 4,31 (szerkesztőségi pontszám: 4)

Nagyon gyengén játszott. Habfehér mezben eddig ez volt a legrosszabb teljesítménye. Védekezésben rendre lemaradt, többször volt pontatlan kritikus helyzetben, a támadók könnyelműen feképnél hagyták. Talán emiatt volt annyira könnyű dolga az Osasunának a labdakihozataloknál. 60 labdaérintés az eddigi teljesítményéhez képest szemmel láthatóan kevés. Nem vártam volna vele az 53. percig, már legkésőbb a félidőben lecseréltem volna. 

Toni Kroos – 5,76 (szerkesztői pontszám: 7)

Továbbra is jó formában van, jól forgatta a csapatot a már jól megszokott varázslatos labdáival. 2 kulcspassz és egy nagy helyzet fűződik a nevéhez, viszont horvát társának a hiánya rajta is meglátszott, de lehet, hogy Tchouaméni gyenge játéka tapadt rá a játék folyamán. 95%-os passzmutató, 12/13 sikeres hosszú átadás. Továbbra is elképesztő, ennek ellenére lassúnak éreztem.

Dani Ceballos – 4,63 (szerkesztői pontszám: 5)

Örültem, hogy a kezdőcsapatban kapott helyet (csak hát milyen áron?…), de ő sem szántotta fel annyira a pályát, mint eddig a legtöbb alkalommal. Rodrygóval volt 1-2 jó kombinációja, de ami többször igazán ártott a csapatnak az az volt, amikor egyedül elkezdte a letámadást, tulajdonképpen kirongyolt középről, pedig a csapat inkább visszaszerveződött volna az eredeti alakzatba, ezáltal már el is csúszott mindenki. A miszkommunikáció tökéletes mintapéldája.

Rodrygo – 5,78 (szerkesztői pontszám: 6)

Langyos teljesítmény, több progresszívát és ficánkolást vártam tőle. Többször mélyebbre visszalépett labdákért, mint Benzema és ez annak volt köszönhető, hogy a második félidőben rendre középen tűnt fel. Egyetlen egy sikeres csele sem volt, mindössze háromszor próbálkozott. 2 kulcspassz azért fűződik a neve mellé, de ennél több kell.

Karim Benzema – 3,77 (szerkesztői pontszám: 4)

Fék volt a csapatban, nagyrészt lassította a játékot. Benne lehet a pakliban, hogy még nincs 100%-os állapotban, de akkor meg főleg kár volt egyből kezdetni. A csapat jól muzsikált nélküle is. Egy pozitívan kiemelendő megmozdulása volt, még az első félidőben egy kapáslövés. Ennyi. A kapufán csattanó tizenegyes már csak a pimpósodott hab volt a szalmonellás tortán. Szidni nem szeretném, mert mindenkinek lehet ilyen meccse, de a Madridisták híresen gyorsan felejtenek…

Vinícius Jr. – 5,69 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Nem tetszett a stílusa, túl könnyen felült az Osasuna védőinek provokációjára. Többször „régi” önmagát idézte, görcsös volt és túlságosan önző. A gólja valójában egy beadás volt, ami elcsúszott mindenki előtt, csavarodva nyert utat a kapuba, ami után jött a már ikonikussá váló tánc. Továbbra is húzóembere a csapatnak, de a szerénységét egyre inkább kezdi elveszíteni. 

Cserejátékosok

Fede Valverde – 5,74 (szerkesztői pontszám: 6)

Több pozícióban is feltűnt, ugyancsak szabad kezet kapott, mint eddig majdnem minden alkalommal. Marianónak adott is egy jó labdát, amiből végül nem született gól. Ezen kívül most ő sem tudott igazán hozzátenni az újdonsült hónap játékosa. Nagyon meglátszik a csapaton, ha az uruguayi energiabomba nincs a pályán.

Eduardo Camavinga – 6,25 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Becserélése indokolt volt, végrehajtotta azt, amiért hadba küldte a mester. Lendületet hozott a középpályára több megindulással is, de onnan nem igazán volt tovább, esetleg csak oldalra, de ez már nem teljesen rajta múlott. Benzemának is ő löbbölte be a labdát a tizenegyes előtt, emellett többször próbálkozott még ezzel a megoldással. Hétközben a kezdőben a helye a Bajnokok Ligájában.

Marco Asensio – 4,2 (szerkesztői pontszám: – )
Mindössze 6 passza volt, abból az egyik egy jó beadás Mariano irányába, de semmi több…

Éder Militão – 5,14 (szerkesztői pontszám: – )

A mérkőzés utolsó szakaszában érkezett a védelem közepére, amikor a csapat szinte csak támadásokat (igyekezett) indítani.

Mariano Díaz – 4,4 (szerkesztői pontszám: – )

Több jó labdát is kapott, de egyikkel sem tudott élni.

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 4,97 (szerkesztői pontszám: 5)

Nem igazán értem, hogy mit akart játszani a csapat. Rendszerszinten és szervezettségben az Osasuna edzője gyakorlatilag agyonverte az olasz koponyát. „Csináljuk, amit szoktunk és valami lesz.” alapon állt ki a csapat? Mást nem tudok elképzelni. Benzema egyből kezdőcsapatba nevezését sem tudom megfejteni. Ki kell mondani, egy nagy 0 volt a tegnapi produkció.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK